AUTOMOBIELEN
Tips

Tellerfraude kost consumenten en bedrijven meer dan 250 miljoen euro per jaar. Stichting Nationale Auto Pas is de enige onafhankelijke organisatie in Nederland die kilometerstanden van auto’s registreert. Door het verzamelen van zoveel mogelijk kilometerstanden van zoveel mogelijk auto’s wordt de kans op tellerfraude verkleind.
De kilometerstand is belangrijk voor de waardebepaling van een auto. Een auto met veel kilometers is in de regel goedkoper dan een auto met weinig kilometers. Wie een auto met teruggedraaide teller koopt, betaalt dus meer dan de auto eigenlijk waard is. In Nederland heeft één op de achttien auto's een teruggedraaide kilometerteller.

Tellerfraude kost consumenten jaarlijks 250 miljoen euro. Inclusief gevolgschade voor bedrijven en verzekeringsmaatschappijen is dat zelfs 800 miljoen euro. Daarom is het belangrijk dat u een auto koopt die wordt aangeboden met een Nationale Auto Pas (NAP). Alleen dan weet u zeker dat de auto een logisch verklaarbare kilometerstand heeft.
U kunt bij 6.600 NAP-deelnemers inzicht krijgen in de kilometerhistorie van een auto. Op deze site vindt u meer informatie over het belang van NAP, welke autobedrijven zijn aangesloten bij NAP en hoe u kunt controleren of de kilometerstand van uw eigen auto logisch verklaarbaar is.


Hoe werkt NAP?
Iedere keer als een auto naar een bij NAP aangesloten autobedrijf wordt gebracht, wordt de tellerstand toegevoegd aan de NAP-databank. Zo ontstaat van elk voertuig een steeds verder groeiende historie van tellerstanden.

Consumenten kunnen bij iedere NAP-deelnemer inzage krijgen in de geregistreerde tellerstanden van hun auto. De auto en de kentekendocumenten moeten dan wel aanwezig zijn, zodat het autobedrijf de actuele teller kan invoeren. Het kentekenbewijs is nodig om te laten zien dat de persoon die de informatie aanvraagt de eigenaar is van de auto. Als de tellerstanden van de auto een logisch oplopende reeks vormen, kan het NAP Certificaat worden aangevraagd. Deze wordt direct per e-mail verstuurd naar het autobedrijf.
Het inzien van NAP is gratis wanneer de bovenstaande procedure wordt gevolgd.